CO2-opruimer: 7 hectare voedselbos

Middenin een gebied, waar intensieve landbouw de boventoon voert, slaat John Heesakkers een nieuwe weg in. Hij is in omschakeling van biologisch melkveehouder naar noten- en bessenteler. Zijn inspiratie? Het boek van Mark Shepard over ‘herstellende landbouw’, waarin voedselproductie in harmonie met de natuur centraal staat.

John Heesakkers voelt zich nauw verbonden met de streek: hij is de zevende generatie die boert op deze plek. Janmiekeshoeve heeft ook een sociale functie: Zo kun je het terrein verkennen via de wandelroute die door het gebied loopt en vinden er regelmatige activiteiten plaats, zoals Qi-gong lessen in het bos.

John: ‘Wij gaan onze biologische melkveehouderij omvormen naar een bosboerderij. We ontwikkelen een agroforestry systeem wat tevens een groene corridor vormt tussen twee bosgebieden. We planten een grote verscheidenheid aan vruchtdragende bomen en struiken, waarvan we op den duur gaan oogsten voor menselijke consumptie. Ik vind het geweldig om onze omgeving op deze manier te ontwikkelen. De biodiversiteit zal enorm toenemen, wat ook ten goede zal komen aan amfibieën, insecten, vogels en zoogdieren.’

De 7 hectare voedselbos is het begin. Uiteindelijk wil John ruim 18 hectare realiseren.

CO2-capaciteit (kg)

Totaal

700000

Gebruikt

699

Beschikbaar

699301