CO2-opruimer: 1,3 hectare voedselbos

Aan de rand van de Rucphense Bossen, tussen Roosendaal en Breda, is Bastiaan Rooduijn begin 2019 gestart met de aanplant van voedselbos Groengenoten op 1.3 hectare arme zandgrond. Bastiaan heeft Biologie en Bos- en Natuurbeheer gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en is actief als zelfstandig ondernemer met Natvise op het gebied van onderzoek, ontwerp en ontwikkeling van eetbaar landschap. Ook is hij medeoprichter van Coöperatie Ondergrond, waarmee hij met name in de regio Rotterdam, tientallen projecten rondom voedselbossen – en tuinen en groene schoolpleinen, heeft gerealiseerd. De laatste jaren levert hij tevens een actieve bijdrage aan grootschalige agrarische voedselbossen.

Bastiaan legt uit waarom hij koos voor deze plek en dit concept: “Groengenoten is een voedselbos waar volle bak wordt geëxperimenteerd met slimme aanplanttechnieken, robuuste soorten en gewascombinaties, en efficiënt beheer op droge zandgrond. Juist op deze gronden worden de landschappelijke problemen van stikstofdepositie, ernstige droogte en hitte en algehele teloorgang van de biodiversiteit het meest gevoeld. Een belangrijke drijfveer is laten zien hoe je lekkere, bijzondere en voedzame producten kunt verbouwen op een manier waar ook de natuur bij gebaat is. Een aanpak waarbij er zo weinig mogelijk water nodig is, en water dat natuurlijk valt door regen zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Bovendien willen we dat lokale bewoners kunnen meegenieten, actief door mee te helpen, en passief door te genieten van de ontwikkelende schoonheid van het bos of het nuttigen van de lekkere producten die het voortbrengt. Iedereen die actief betrokken is, noem ik een ‘Groengenoot’. Want samen komen we verder.”

Buurtbewoners kunnen op termijn via een plukabonnement komen oogsten en het voedselbos zal ook in de toekomst ook leveren aan lokale winkels en restaurants. De aanplant gebeurt in fases, er staan nog een aantal plantrondes gepland.

CO2-capaciteit (kg)

Totaal

20000

Gebruikt

20000

Beschikbaar

0